Mi az a juvenilis idiopátiás arthritis?

Az Egyesült Államokban közel 300 000 gyermek - a csecsemőktől a tizenévesekig - valamilyen formájú arthritis. A gyermekkori ízületi gyulladás leggyakoribb típusa a juvenilis idiopátiás arthritis (JIA). Az idiopátiás kifejezés „ismeretlen eredetű”. A JIA-t korábban juvenilis rheumatoid arthritisnek, vagy JRA-nak hívták. A JIA nem fertőző.

Hat JIA altípus létezik. A szisztémás JIA-t autoinflammatorikus betegségnek tekintik. A többi típus autoimmun betegségnek tekinthető. Egy egészséges immunrendszer harcol a behatolókkal, mint például a vírusok és a baktériumok. Az autoimmun vagy gyulladásos betegségekben szenvedő embereknél az immunrendszer nem működik megfelelően. Túlaktívvá válik akkor is, ha nincs fertőzés a harcban, vagy tévesen támad az egészséges sejtekre és szövetekre.

A szisztémás JIA gyulladást okoz egy vagy több ízületben, és gyakran kíséri a magas tüskés láz (103 ° F vagy magasabb), amely legalább 2 hétig tart és bőrkiütést okoz. További lehetséges jelek a szív vagy a tüdő gyulladása vagy külső bélésük; anémia; vagy megnagyobbodott nyirokcsomók, máj vagy lép. A JIA-val rendelkező gyermekek mintegy 10 százaléka lesz a szisztémás formában.

Az Oligoarticularis JIA ízületi gyulladást okoz négy vagy kevesebb ízületben, jellemzően a nagyoknál (térd, boka, könyök). Az oligoarthritisben szenvedő gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak uveitist (krónikus szemgyulladást), mint a többi altípust. Az antinukleáris antitestek (ANA) pozitív tesztjével rendelkező gyermekek a szemgyulladás kialakulásának legnagyobb kockázatával járnak, és gyakran meg kell néznie a szemorvosát.

A poliartikuláris JIA öt vagy több ízületben gyulladást okoz, gyakran az ujjak és a kezek kis ízületei, de a súlyt hordozó ízületek és az állkapocs is befolyásolható. A polyarthritis lehet reumatoid faktor-pozitív vagy negatív. A reumatoid faktor-pozitív poliartikuláris, JIA szorosan hasonlít a felnőtt reumatoid arthritisre, és súlyosabb betegség lehet, mint az RF-negatív variáció. A JIA-val rendelkező gyermekek mintegy 25 százaléka rendelkezik a poliartikuláris formával.

A juvenilis pszoriázisos ízületi gyulladás ízületi gyulladással jár, amely általában a psoriasisnak nevezett bőrbetegséggel együtt fordul elő. A pszoriázis sok éven belül megkezdődhet, mielőtt bármilyen ízületi tünet jelentkezik. Az ízületi tünetek közé tartozik egy vagy több ízület fájdalma és duzzadása, gyakran a csukló, a térd, a boka, az ujjak és a lábujjak. A pikkelysömör tünetei közé tartozik a fül mögött gyakran látható, vöröses bőrkiütés; a szemhéjokon, könyökeken és térdeken; a fejbőr vonalán; vagy a hasüregben.

Az Enthesitishez kapcsolódó JIA-t gyengédség jellemzi, amikor a csont egy ín, kötőszövet vagy más kötőszövet találkozik. Ez az érzékenység, más néven enthesitis, az ízületi gyulladás ízületi gyulladásához vezet. Leggyakrabban a csípőt, a térdet és a lábakat érinti. Az enthesitishez kapcsolódó arthritis gyulladást is okozhat a testen kívüli testrészekben. Gyakran spondyloartritisz néven említik, hogy az enthesitishez kapcsolódó arthritis gyakrabban fordul elő fiúkban, és általában 8 és 15 év közötti korban kezdődik. Az érintett gyermekek gyakran tesztelik a HLA-B27 gént.

A differenciálatlan ízületi gyulladás a juvenilis artritisz leírása, amely nem illeszkedik a fenti típusok egyikébe sem, vagy amely két vagy több altípusra kiterjedő tüneteket tartalmaz.

Juvenilis idiopátiás arthritis okai

A kutatók bizonytalanok, mi okozza a JIA-t. Nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek, a toxinok, az allergiák vagy a vitaminok hiánya szerepet játszik a betegség kialakulásában. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy van egy genetikai hajlam a JIA-ra. Több mint egy tucat genetikai markert azonosítottak a JIA számára, és több százat fontolóra veszünk. Azonban a genetikai markerek önmagukban nem tudják meghatározni, hogy ki kaphat artritist. A kutatók úgy vélik, hogy a vírushoz hasonló trigger indíthatja a betegség folyamatát a genetikai tendenciájú gyermekeknél.

 

Kommentek
  1. Én