Juvenilis idiopátiás ízületi gyulladás

 

A fizikai aktivitás sokasága, az evés és a betegség kihívásaival való tanulás hasznos lesz az ízületi gyulladásos gyermekek számára.

Reggeli merevség-mentesség

A reggeli merevség az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a gyermek arthritisét milyen mértékben mérjük. Minél hosszabb a merevség, annál aktívabb a betegség. A forró fürdő vagy a zuhanyozás, a hálózsákban vagy a pulóverben alvás, a mozgás közbeni gyakorlatok elvégzése és a forró vagy hideg csomagolás segíthet a merevség enyhítésében. Bár a gyerekek többsége jobb a melegséggel, van néhány, aki jól működik a hidegkezeléssel.

Fizikai aktivitás

A testmozgás a gyermek tervének alapvető része. Ez segít megőrizni a csontokat és az izmokat, és megőrzi a mozgásteret. A testmozgás segít abban is, hogy a gyermek egészséges súlyt érjen el és tartson fenn, és enyhíti a súlyt hordozó ízületek, mint a térd, a csípő és a bokák nyomását. Ösztönözni kell az olyan tevékenységeket, mint az úszás és a kerékpározás, amelyek az ízületeket és az izmokat gyakorolják anélkül, hogy túl sok súlyt hordoznának az ízületekre. Az olyan tevékenységek, mint a trambulinra ugrás vagy a kocogás, gyakran nem ajánlott. Azonban olyan sportok, mint a kosárlabda vagy a foci, nem lehetnek korlátok a gyermek számára, ha az ízületi gyulladása jól szabályozott. A speciális gyakorlatok és védőfelszerelések tovább csökkentik a sérülés kockázatát. A családtámogatás segíthet abban, hogy a gyermek fizikailag aktív legyen.

Terápiás gyakorlat

A terápiás gyakorlat a legjobb módja a mozgás és az erőtartomány megőrzésének, és segíthet a gyerekeknek a mindennapi élet tevékenységeinek könnyebbé tételében. A mozgási tartomány gyakorlatok segítenek az ízületi merevségben, hogy megakadályozzák az ízületek rögzítését hajlított helyzetben. A gyenge mozgással rendelkező ízületek fokozottan veszélyeztetik az osteoarthritis kockázatát, még akkor is, ha a gyulladás szabályozott. Az erősítő gyakorlatok izomerőt erősítenek, ami segíthet a gyenge ízületek támogatásában. A fizikai vagy foglalkozási terapeuta taníthat a szülőknek és a gyermeknek, és hogyan végezheti el a terápiás gyakorlatokat otthon. A legtöbb gyakorlatot naponta kell elvégezni.

Nutrition

Az egészséges táplálkozás fontos minden gyermek számára. Míg néhány embernél javult a tünetek enyhülése az étkezés vagy bizonyos élelmiszerek megszüntetése miatt, nincs specifikus étrend, amely gyógyíthatja az ízületi gyulladást. A feldolgozott élelmiszerek és a telített zsírtartalmú étrend, valamint a gyümölcsök, zöldségek, halak, diófélék és babok után gazdag étrend a gyermek általános egészségi állapotát és a gyulladást enyhítheti.

A súlycsökkenés és a nyereség társítható a JIA-hoz. Az étvágytalanság miatt súlyvesztés léphet fel. A rágás fájdalmas lehet az érintett állkapocsú gyermekek számára. A kisebb, tápláló ételeket és harapnivalókat gyakrabban étkezhet a gyermek, ha megfelelő mennyiségű kalóriát kap. Egyes JIA-val rendelkező gyermekek a kortikoszteroidok mellékhatásai vagy a korlátozott fizikai aktivitás miatt túlzott súlyt szerezhetnek. A túlsúly miatt extra feszültséget okoz az ízületek, mint a térd és a csípő. A regisztrált dietetikus segíthet a szülőknek, hogy javítsák gyermekük étrendjét.

Érzelmi problémák

A JIA-nak nagy hatása van a gyermek életére mind fizikailag, mind érzelmileg. Az egész család számára előnyös lesz, hogy egy gyermek megtanulja megbirkózni az ízületi gyulladás érzelmi szempontjaival. Egy szülő hozzáállása az ízületi gyulladáshoz a gyermek hangját fogja beállítani. Segíteni a gyerekeket, hogy a lehető legjobban megtanulják a betegséget és annak kezelését, hogy érezzék magukat a döntéshozatalban és a betegség ellenőrzésében. A szülőknek beszélniük kell gyermekükkel arról, hogyan érzi magát az ízületi gyulladásról, és haragot vagy szomorúságot fejez ki. Valószínűleg a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni, hogy a JA figyelmeztető központja elvárja, hogy az arthritisben szenvedő gyermek viselkedjen, valamint testvérek és részesüljenek a háztartások felelősségében. A krónikus betegség kihívásainak kezelése nehéz lehet. A szakmai tanácsadás segíthet a kiigazítás megkönnyítésében. A gyermek orvosa vagy egy orvosi szociális munkás információt szolgáltathat az erőforrásokról.

 

Kommentek
  1. Én