Juvenilis idiopátiás arthritis kezelés

A JIA-nak nincs gyógyítása, de azonnali diagnózis és korai agresszív kezelés esetén a remisszió lehetséges. A kezelés célja a gyulladás enyhítése, a fájdalom ellenőrzése és az életminőség javítása. Korai agresszív kezeléssel azonban a remisszió lehetséges.

A kezelési Artrovex véleménye terv tartalmazhat gyógyszert, testmozgást, szemápolást, fogászati ​​ellátást és megfelelő táplálkozást. Ritkán szükség lehet a műtétre a későbbi szakaszokban, hogy segítsen a fájdalomban vagy az ízületi működésben.

Gyógyszer

A gyógyszeres kezelés kezdeti céljai a gyulladás csökkentése és a fájdalom enyhítése. A hosszú távú célok a betegségek előrehaladásának és az ízületek, csontok, porcok és lágy szövetek, például az izmok, inak és ízületi kapszulák elpusztításának megelőzése. A gyermekbetegség kezelésére több gyógyszer is alkalmazható. Az ötlet az, hogy keményen és gyorsan megérintjük a betegséget, hogy megakadályozzuk a további ízületi károsodást és a lehető legnagyobb mértékben megállítsuk a betegségét.

Az Amerikai Reumatológiai Főiskola kidolgozott kezelési ajánlásokat a JIA-val kezelt orvosok számára. Segít az orvosoknak, hogy meghatározzák, hogyan lehet gyorsan növelni a terápiát, ha a jelenlegi kezelések nem elég hatékonyak. Az ajánlások azt is leírják, hogy az orvosoknak hogyan kell figyelniük a kezelések biztonságosságára és mellékhatásaira.

Itt vannak a leggyakoribb gyógyszerek osztályai, amelyeket az orvos előírhat:

    • Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID). Ezek a gyógyszerek közé tartozik az ibuprofen és a naproxen, és a JA korai terápia korai terápiájának alapja a fájdalom és a gyulladás enyhítésére; azonban nem akadályozzák meg az ízületi károsodást. Nem minden gyermek ugyanúgy reagál a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre, így a gyermek orvosa megpróbálhat más gyermekeket. A laboratóriumi vizsgálatok segítenek az orvosoknak a mellékhatások monitorozásában.
    • Betegség-módosító antireumatikus gyógyszerek (DMARD-ok). Ezek erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Megakadályozhatják az ízületi károsodást, például porcot és csontpusztulást, de egy hónapig vagy annál hosszabb ideig is eltarthat a hatás. Gyakran más gyógyszerekkel, például NSAID-okkal, kortikoszteroidokkal vagy biológiai anyagokkal kombinálva alkalmazzák. A DMARD-t szedő gyermekeknek rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat kell végezniük a lehetséges mellékhatások megfigyelésére. A metotrexát a leggyakoribb nembiológiai DMARD mind az ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek, mind a felnőttek körében. Szájon át vagy injekció formájában is bevehető. A JIA kezelésére csaknem 30 éve használják. A JIA kezelésére használt egyéb nembiológiai DMARD-ok közé tartozik a szulfaszalazin, a leflunomid és a hidroxi-klorokin.
    • Biológiai válasz módosítók. A biológia a DMARD-ok részhalmaza. Ezeket számos autoimmun betegség kezelésére használják, beleértve a JIA-t is. Ezek a gyógyszerek segítenek az arthritis gyulladását okozó immunrendszer hibás válaszának kijavításában. A biológia elnyomja az immunrendszert, és nagyobb valószínűséggel okozhat fertőzést. Mielőtt egy gyermek biológiai állapotba kerülne, az orvos tuberkulózis (TB) tesztet rendel, mert a biológiai anyagok aktiválhatják a régi TB fertőzést. A biológiát szedő gyermekek nem kaphatnak olyan élő vakcinákat, mint az MMR (kanyaró / mumpsz / rubeola) és a varicella (csirke), amelyek gyengített, de aktív vírustörzseket tartalmaznak. Az FDA által jóváhagyott biológiai gyógyszerek gyermekeknél az abatacept, az adalimumab, a kanakinumab, az etanercept és a tocilizumab.
    • Kortikoszteroidok. Ezek erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyek gyorsan hatnak az NSAID-okhoz képest. A prednizon egyfajta. Az orvos kis dózisú kortikoszteroidokat írhat elő a gyulladások gyors szabályozásához, miközben a DMARD-ok életbe lépnek. A kortikoszteroidok szájon át vagy injekció formájában adhatók be. Az ízületekbe történő injekciók előnyösek, ha csak néhány ízület van jelen, vagy ha az egyetlen ízület különösen zavaró. A lehetséges mellékhatások miatt a kortikoszteroidokat a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák a legalacsonyabb dózisban. A gyermek orvosa segít meghatározni, hogy a kezelés előnyei meghaladják-e a kockázatokat.

Sebészet

A sebészetet ritkán alkalmazzák a JIA kezelésére a betegség korai szakaszában. Azonban használható a lábhossz-eltérések korrigálására, egy hajlított vagy deformált csatlakozás kiegyenesítésére, vagy a sérült csukló cseréjére. Szem ápolás

Szemgyulladás (uveitis) fordulhat elő JIA-ban szenvedő gyermekeknél, különösen az oligoarthritisben szenvedő gyermekeknél. Nagyon fontos, hogy a JIA gyermekei szemét egy szemész vizsgálja meg diagnózis és rendszeresen, ahogy azt az orvos javasolja, hogy csökkentse a látásvesztés esélyét. Az Uveitis nem feltétlenül okoz olyan tüneteket, mint a fájdalom vagy a vörös szem. Az egyetlen módja annak, hogy meggyőződjünk arról, hogy az uveitis előfordul-e. Uveitis gyulladás akkor is előfordulhat, ha az arthritis foltok ellenőrzése alatt áll.

Fogápolás

A JIA befolyásolhatja a temporomandibuláris (állkapocs) ízületi fájdalmat, merevséget és megváltozott növekedést. Ez megnehezítheti a fogmosást és a fogselymet. A fogorvos segíthet segédeszközöknek vagy öblítésnek, hogy segítse a fogakat és az ínyeket. Gyakran előfordulhat, hogy rövidebb fogászati ​​látogatások szükségesek azok számára, akik nem tudják tartani szájukat hosszú ideig a fogászati ​​munka során.

Ragasztók és ortotikumok

A csíkok segítenek az ízületek megfelelő helyzetben tartásában és a fájdalom enyhítésében. Használhatók a deformitás korrigálására (rossz helyzetben hajlítás). A térdeket, csuklót vagy ujjakat gyakran használják. Az ortopédiai vagy cipőbetétek segíthetnek a lábhossz és az egyensúlyi problémák különbségében. Egy foglalkozási vagy fizikoterapeuta egy gyermek számára egyedi kötést készíthet.

Kommentek
  1. Én