Juvenilis idiopátiás arthritis diagnózis

A korai diagnózis és az agresszív kezelés kulcsfontosságú az ízületi károsodás megelőzésére vagy lassítására, valamint az ízületi funkció és a mobilitás megőrzésére.

Íme néhány lépés, amelyet a gyermekorvos a JIA gyanúja esetén fog végrehajtani.

  • Kórtörténet. Az orvos kérdéseket tesz fel a gyermek egészségi állapotáról, hogy meghatározza a jelenlévő tünetek időtartamát és típusát. Ez segít kizárni más lehetséges okokat, mint a trauma vagy a fertőzések. Az orvos meg fogja kérdezni a család betegségeit.
  • Fizikális vizsgálat. Az orvos ellenőrizni fogja az ízületek duzzanatát és bőrpírját. A gyermek mozgási tartománya teszt lesz.
  • Laboratóriumi tesztek. Az orvos rendelhet vérvizsgálatokat, amelyek mérik bizonyos fehérjék és más vegyi anyagok szintjét, amelyek a JIA-val rendelkező gyermekeknél találhatók. A vizsgálatok magukban foglalhatják az eritrocita üledési sebességet (ESR vagy sed rate), antinukleáris antitestet (ANA), anticiklikus citrullinált peptidet (anti-CCP), reumatoid faktor (RF) tesztet, HLA-B27 tipizálást (genetikai marker), teljes vért. szám (CBC) és a vizeletvizsgálat.
  • Imaging. Az orvos elrendelheti képalkotó vizsgálatokat, például röntgen, ultrahang és MRI vagy CT vizsgálatokat az ízületi károsodások azonosítására.

A JIA diagnózisát egy vagy több ízületben aktív arthritis jelenlétében végzik legalább hat hétig, miután más feltételeket kizártak. A gyermekorvos és a gyermekgyógyászati ​​reumatológus részt vehet a végső diagnózis elkészítésében.

Juvenilis idiopátiás arthritis okai

A juvenilis idiopátiás ízületi gyulladás legtöbb formájára nincs ismert ok. Nincs bizonyíték arra, hogy a toxinok, az élelmiszerek vagy az allergiák okozzák a gyermekeket a betegség kialakulásában. Egyes kutatások egy genetikai hajlamra mutatnak, ami azt jelenti, hogy a gyermek által a szülőktől kapott gének kombinációja az artritisz kialakulását okozhatja más tényezők kiváltásakor.

 

Kommentek
  1. Én